top of page

ingefærøl-cheesecake

Selvom vi er kommet om på den anden side af juleaften, skal I absolut ikke snydes for et sidste opslag af "SoMes jul". Opslaget her er dog ikke nær så julet som de andre, for jeg har i stedet valgt at fokusere på den næste store dag: Nytårsaften! Jeg har nemlig været en tur i køkkenet, hvor jeg har lavet en lækker og nem omgang ingefærøl-cheesecake, også kendt som butterbeer på engelsk. 

Det er min egen opskrift, jeg har lavet den sindssygt mange gange og jeg håber, at I bliver lige så glade for den, som jeg er.

Der findes virkelig mange forskellige opfattelser af, hvad ingefærøl egentlig helt præcis er derude. Nogle laver det med creme soda (en amerikansk sodavand), andre blander fudge og smør imens andre holder sig til butterscotch og mere karamel. Jeg er ikke særlig glad for ting der smager for meget af smør, så min fortolkning af ingefærøl-cheesecake kommer til at bestå af en lækker hjemmelavet karamel.

Hjemmelavet karamel

Inden vi begynder at lave cheesecaken, skal vi først have lavet en hjemmelavet karamel. Jeg plejer faktisk altid at lave to omgange karamel, men anden omgang laver jeg først, når jeg er færdig med kagen, for det er ikke sikkert, at man egentlig har brug for to. Det kommer an på, hvor meget man vælger at putte i selve kagen.

Inden vi går i gang, så for guds skyld husk at passe på, når man laver en hjemmelavet karamel. Det er kogende sukker, og det gør rimelig nas at få det på huden - Jeg snakker af erfaring!

Ingredienser

200g sukker

50ml vand

125ml piskefløde

45g smør

Valgfrit: 1 tsk havsalt - Hvis man ligesom mig elsker saltet karamel, kan man tilføje det.

Redskaber

1 kasserolle eller lille gryde

Dejskraber eller røreske af træ

1 glas - Gammelt syltetøjsglas eller lign.

Fremgangsmåde

1. Vej sukker op i kasserollen og tilføj vandet. Sukkeret opløses af vandet, men oplever du, at det ikke bliver opløst kan du røre forsigtigt i det.

2. Sæt kasserollen over middel-høj varme. Du må absolut ikke røre i massen efter det er kommet på varmen, for så vil dit sukker krystallisere.

3. Lad massen komme op og koge. Når det koger, lad det stå i 8-10 minutter indtil det bliver gyldenbrunt. 

4. Fjern sukkermassen fra varmen.

5. Hæld forsigtigt og langsomt fløden i massen, imens du forsigtigt rører. Når den kolde fløder møder den kogende sukker, kommer det til at boble og ose ret meget, så pas på her! Bare fortsæt med at røre forsigtigt i massen, og så forsvinder boblerne langsomt, og massen bliver en lækker karamel. Oplever du, at der er klumper eller karamellen bliver stiv, så sæt den over varmen igen, og rør rundt indtil klumperne er opløst.

6. Tilføj smørret til massen og rør rundt indtil det er smeltet. Vil du gerne have en mere fed karamel, der minder mere om fudge og den klassiske ingefærøl, så kan du tilføje mere smør.

7. Valgfrit: Vil du gerne have en saltet karamel, så tilføj salt her. Smag til med salt, men husk at massen er meget varm, så pust godt på den før du smager. 

8. Hæld massen op i glasset, og sæt den til side.

Cheesecake

Ingredienser

Hjemmelavet karamel

250g digestive kiks

115g smør

400ml piskefløde

250g blødt neutral flødeost

Tag det ud af køleskabet, når du går i gang med karamellen

50g flormelis

Redskaber

Springform på cirka 20cm

Håndmixer 

Foodprocessor (kan udelades)

Dejskraber

Kagespartel (kan udelades)

Fremgangsmåde

1. Knus kiksen i en foodprocessor. Har du ikke sådan en, kan du knuse dem i en pose ved hjælp af en kagerulle. Kom de knuste kiks i en skål.

2. Smelt smørret i en lille kasserolle.

3. Hæld smørret i skålen med de knuste kiks, og blandt det sammen så alle kiksekrummer er dækket med smør.

4. Smør bunden af din springform, og beklæd kun bunden med et stykke bagepapir.

5. Dæk bunden med kikseblandingen. Brug eventuelt bunden af et glas eller en ske til at presse blandingen sammen og gør den jævn.

6. Stil formen i køleskabet imens du laver fyldet.

7. Pisk fløden til skum i en skål.

Den gyldne regel her er at piske for lidt og ikke for meget. Du skal røre i det igen senere, og for at fløden ikke skiller, så hellere pisk den for lidt end for meget. 

8. Find en ny skål, og put flødeosten i. Tilføj flormelis og rør det sammen med en dejskraber. 

9. Bland ostemassen og flødeskummen sammen. Pisk det eventuelt sammen med et piskeris indtil det er blevet til én masse.

10. Tilføj din hjemmelavede karamel, og rør det grundrigt rundt med dejskraberen eller piskeriset. 

Start med at tilføje lidt og smag til undervejs. Jeg elsker karamel rigtig meget, så jeg plejer faktisk altid at tilføje hele glasset (I have no regrets).

Vælger man at bruge hele glasset, skal man lave en omgang karamel mere, da man også skal bruge karamel ovenpå kagen. Bruger man ikke alt karamellen, så lad resten af karamellen stå på køkkenbordet i glasset. 

11. Fordel fyldet oven på bunden i springformen, og glat toppen ud med en kagespartel (hvis du har sådan en)

12. Sæt kagen på køl natten over. 

13. Tag kagen ud cirka én time før den skal serveres. Hæld en passende mængde karamel over din cheesecake, så hele toppen er dækket. Fordel det eventuelt med en kagespartel.

14. Sæt kagen tilbage på køl i en times tid før den er klar til serverting. 

15. Åben springformen og flyt kagen over på et fad, eller server den direkte fra formen. 

Ender du med at bruge opskriften, så fortæl mig endelig, hvordan det gik og hvad du synes om kagen! 

Jeg håber, at I nød den her special-udgave af "Bagning med Francis", og at I har nydt at følge med i "SoMes jul". 

Så er der ikke andet tilbage end at sige godt nytår!

Francis Walker

Bagning med Francis

bottom of page